"Türk dönerciler öldürülürken istihbarat birimleri tek tek izledi"


"Türk dönerciler öldürülürken istihbarat birimleri tek tek izledi"

Alman basını 8’i Türk, 10 kişiyi öldüren Neo-Naziler’in iç istihbarat tarafından kullanıldığı iddiasında bulundu

16 Kasım 2011 Çarşamba 09:03
Almanya'da hafta sonu bir bankayı soyduktan sonra yakalanacaklarını anlayınca bulundukları karavanı yakarak intihar eden Uwe Böhnhardt (34) ile Uwe Mundlos’un (38) ölümlerinin ardından arkadaşları Beate Zschape’nin (36) teslim olmasının yankıları sürüyor.

Alman kamuoyu, ülkenin çeşitli kentlerinde son 10 yılda 8’i Türk 1’i Yunan 9 esnaf ve 1 kadın polisi öldürdükleri saptanan Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile delilleri yok etmek için evini ateşe verip polise teslim olan Beate Zschape’nin yıllarca yakalanmamasının nedenini soruyor. Neo-Nazilerin eylem ve ilişkileri çözülmesi gereken bir bilmece halini alırken, ölen ve teslim olan 3 Nazi’nin, Almanya’nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi’nin ajanları olduğu iddiası ülke gündemine bomba gibi düştü. Bu iddianın ardından da ülkedeki siyasetçiler, Neo-Nazileri koruyan, onlara kimlik ve pasaport sağlayan Anayasayı Koruma Dairesi’ndeki bu skandalın derinlemesine araştırılmasını istedi.

FRANKFURTER ALLGEMEINE: NAZİLERİN DERİN İLİŞKİSİ VAR
Bu gelişmeler yaşanırken dün Almanya’nın prestijli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine (FAZ), çok önemli bir iddia ortaya attı. Gazete, Anayasayı Koruma Dairesi’nin ajan olarak görevlendirdiği aşırı sağcıların, Nazi terör gruplarının kurulmasını sağladığı ve cinayetler işlenirken Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi’nden bir muhbirin de olay yerlerinin yakınında olduğunu ileri sürdü.

‘HALİT ÖLDÜRÜLÜRKEN O MUHBİR ORADAYDI’
Gazete, Nazilerin 6 Nisan 2006’da 21 yaşındaki Halit Yozgat’ı Kassel kentinde öldürdüğünde, Yozgat’ın internet kafesinde bulunan 5 kişinin hemen ifade verdiğini yazdı. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi’nin ajan olarak görevlendirdiği kişininse internet kafede bulunmasına rağmen, cinayetten ancak 10 gün sonra polise ifade verdiği ve cinayetten haberi olmadığını söylediğine dikkat çekti. Bu kişi polise verdiği ifadede, internet kafede erotik sitelere baktığını ve korktuğu için bu zamana kadar başvurmadığını belirtti.

‘SİLAHLA YAKALANDI SERBEST BIRAKILDI’
Gazeteye göre, bu kişi işlenen 9 cinayetin 6’sında olay yerinin yakınlarında bulundu. Bu kişinin muhbir olarak çalıştığının ortaya çıkmasından sonra cinayetlerin de sona erdiğine işaret edilen haberde, ajanın evinde silah bulunmasına rağmen serbest bırakıldığı yer aldı. Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi’nin araştırmasına göre bu muhbirin görevine son verildi. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

‘NPD PARTİSİ LİDERİ NAZİLERİ ÜYE YAPTI’
Alman Bild Gazetesi ise iki önemli iddiayla konuyu gündeme getirdi. Bunlardan ilki, Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi’nin eski başkanı Helmut Roewer’in, 1995’te ırkçı parti NPD’nin eski Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Thomas Dienel’i ajan olarak çalıştırdığı ve Dienel’in 1997 yılına kadar bu görevi için yaklaşık 40 bin mark (49 bin TL) aldığını yazdı. Bild’in ikinci haberiyse, NPD’nin eski başkan yardımcısı Tino Brandt’ın 1994 yılında ajan olarak çalışmaya başladığı ve 2001 yılına kadar yaklaşık 200 bin mark (242 bin TL) aldığıydı. Bild bu parayla Brandt’ın izlemesi gereken “Thüringer Heimatschutz” adlı aşırı sağcı terör grubunu kurduğunu, bu gruba da Türkleri öldürdükleri tahmin edilen ve intihar eden Uwe Böhnhardt ile Uwe Mundlos’un ve polise teslim olan Beate Zschape’nin üye olduğunu yazdı.

MERKEL: ÜLKEM İÇİN UTANÇ VERİCİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) Leipzig kentinde düzenlediği parti kurultayında yaptığı konuşmada, “aşırı sağcı terörizmi” sert bir dille kınadı. “Bu Almanya için utanç verici bir şey” diyen Merkel, cinayetlerin aydınlatılması için her türlü çabayı harcayacaklarını söyledi.

ALMANYA'DA SERİ KATİL NEO- NAZİ ALARMI! TIKLAYIN

‘YASAKLARSAK İZLEYEMEYİZ’
Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich ise NPD’nin yasaklanmasına sıcak bakmadığını söyledi. NPD’nin yasaklanması durumunda parti içi teşkilatlanmayı izleyememe tehlikesinin bulunduğunu savundu. Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da Frankfurter Rundschau Gazetesi’nde yayımlanan röportajında, Türklere yönelik cinayetlerden dolayı Alman hükümetinden resmi bir özür beklediğini belirterek, Başbakan Angela Merkel’in de üzüntüsünü yeteri kadar ifade edemediğini savundu.

‘MİLLİYETÇİ NPD YASAKLANSIN’
Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) yasaklanması gerektiğini söyledi. NPD’nin yasaklanması için yeniden bir girişimde bulunulması gerektiğini savunan Körting, NPD’nin yasaklanmasının Alman halkına yönelik önemli bir sinyal olacağını belirtti. Körting, B.Z Gazetesi’ne verdiği demeçte, NPD’nin yabancı düşmanı propagandaları için bir de devletten parti destek parası aldığına işaret ederek, en fazla buna öfkelendiğini, NPD’nin yasaklanması durumunda bu duruma da bir son verilmiş olacağını söyledi.

‘YABANCI DÜŞMANLARINA YER YOK’
Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer de, Berlin’de yaptığı açıklamada, aşırı sağcıların bugüne kadar fark edilmeden cinayet işleyebilmiş olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Böhmer, cinayetlerin bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Aşırı sağın bugüne kadar hafife alınıp alınmamış olduğunun da araştırılması gerektiğini belirten Böhmer, Almanya’da insanların çok büyük çoğunluğunun, kökeni ne olursa olsun tüm insanlarla barış içinde yaşamak istediğini, ülkesinde yabancı düşmanlığına, nefrete ve şiddete yer olmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Haber Kaynağı: HaberTurk

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами