Erdoğan'ın yolu!


Erdoğan'ın yolu!

Dünyaca ünlü TIME dergisi Başbakan Erdoğan'ı kapak yaptı

18 Kasım 2011 Cuma 09:04
BAŞBAKAN Erdoğan, TIME Dergisi’nin kapak haberinde yer alarak Atatürk, İnönü gibi liderlerin ardından Time’a kapak olan 9’uncu Türk oldu. Dergi, 28 Kasım tarihli sayısında Erdoğan’ın başarı hikâyesini ve Ortadoğu ülkelerindeki karizmasını masaya yatırdı. Bobby Ghosh imzalı “Erdoğan’ın yolu” başlıklı kapak haberde, “Türkiye’nin İslamcı kökenli lideri, demokratik, laik ve Batı yanlısı ülkesini küresel bir güç merkezi yapmayı başardı” denildi.

Erdoğan’ın, Mübarek sonrası ziyaret ettiği Kahire’de rock yıldızı gibi karşılandığı anlatılarak başlayan haberde, 2010’da Maryland Üniversitesi’nin Araplar arasında yaptırdığı anketten Erdoğan’ın “en çok imrenilen dünya lideri” olarak çıktığı hatırlatıldı. Dergi, Libya ve Tunus ziyaretlerinde de coşkulu kalabalıkların Erdoğan için meydanları doldurduğunu belirtti.

Haberde, Erdoğan’ın BM toplantısı için gittiği New York’ta, İsrail’le yaşanan krize ve Obama’nın Ortadoğu politikalarını sert şekilde eleştirmesine rağmen, ABD lideri tarafından “muhteşem liderlik” sergilediği için övgüyle karşılandığı hatırlatıldı.

BATILI DURUŞUNU SÜRDÜRDÜ
Time, Erdoğan’ın, Türkiye’yi uluslararası arenada itibarlı hale getirdiğini, ‘her şeye gücü yeten’ ordusunu dizginlediğini, başarılı ekonomik politikaları sonucu kişi başına düşen milli geliri 3 kat artırdığını, yatırımcının önünü açtığını ve çoğunlukla ‘Batılı duruşunu’ devam ettirdiğini belirtti. “Türkiye demokrasi modelinin” Arap Baharı ülkelerince uygulanması konusunda Erdoğan’ın kafasının ‘karışık’ olduğunu savunan TIME, AK Parti Lideri’nin Mısır’daki “Laiklikten korkmayın, çünkü laik olmak din düşmanı olmak demek değildir” açıklamasının başta Müslüman Kardeşler olmak üzere toplumun bir kesiminde ‘şok etkisi’ yaptığını ifade etti. Haberde, bu tepkilerin laik demokratik köklere sahip olan Anadolu Müslümanlık modelinin, laiklik ve demokrasinin henüz anlaşılamadığı Mısır gibi ülkelerde kolayca uygulanamayacağını gösterdiği savunuldu.

Arap Baharı’nın AKP’nin komşularla sıfır sorun politikasını savunmasız bıraktığı yorumunda bulunan dergi, Ankara’nın İsrail ve Suriye ile yaşadığı sorunların Erdoğan’ın bölgenin arabuluculuğu rolünü üstlenme hayallerini suya düşürdüğünü kaydetti. “İstanbul’daki salonlarda (Abdullah) Gül ile Erdoğan’ın Anayasa’nın yeniden yazılmasının ardından görevlerini değiştirecekleri konuşuluyor” diye yazan dergi, “Bu durumun Rusya’da Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’in aralarında görev değişimine benzeterek, yazının sonunda Erdoğan’ı eleştiren kesimin artık Başbakan’ın Türkiye’yi İran’a değil, Rusya’ya dönüştürmesinden çekindikleri yorumunu yaptı.
Haber Kaynağı: HaberTurk

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами