Ankara nefesini tuttu (Fransa, 1915 olaylarıyla ilgili)


Ankara nefesini tuttu

Fransa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifini bugün oyluyor. Teklif kabul edilirse hemen yasalaşmıyor, senatonun da aynı metni onaylaması gerekiyor. Türk dernekleri, gösteri yapacak

22 Aralık 2011 Perşembe 10:26
Fransa Meclisi Genel Kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârının suç sayılmasını öngören yasa teklifini bu sabah görüşerek oylayacak. Teklifin bugün mecliste kabul edilmesi, yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayımlanmasının ardından teklif yasa haline gelecek.

Yasa teklifi, 7 Aralık'ta Fransa Meclisi Yasalar Komisyonu'nda kabul edilmişti. Teklifin, önceki gün başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen bugün gündeme alınması kararlaştırılmıştı. Yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa Parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa'daki Türk dernekleri, yasa teklifine yönelik tepkilerini göstermek amacıyla bugün meclis binası önünde bir gösteri düzenleyecek. Fransa'daki Türk dernekleri koordinasyon komitesi, Paris dışından da çok sayıda Türk vatandaşının otobüslerle başkente geleceğini duyurdu. Teklifin kabul edilmesi halinde, bakan milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların Fransa'ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.

‘Çıkarsa hemen dönerim’
Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Fransa Meclisi’ndeki yasa teklifinin geçmemesi için umudunu koruduğunu belirterek, “Umarız aklıselim galip çıkar ve bu tür bir sıkıntıyı Fransa-Türkiye ilişkileri yaşamaz’’ dedi. Bugün yasanın çıkması halinde uçak biletinin cebinde olduğunu ve Türkiye’ye geri döneceğini belirten Burcuoğlu, daha önce meclis ve senatoya gelen yasa tekliklerine atıfta bulunarak, “2001 ve 2006’yı takiben ilişkilerimizde çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu defa böyle kötü macerayı tekrar yaşamak istemiyoruz. 1970’lerde 80’lerde burada biz Ermeni terörüyle mücadele ettik. Bugün de bir anlamda bu konudaki mevzuat çalışmalarıyla mücadele etmek zorundayız. Biz yorulduk bir anlamda. Bu mücadeleyi tabiatıyla sürdüreceğiz, ama Türkiye ile Fransa ilişkileri böyle bir durumu hak etmiyor’’ dedi.

‘Yasa sorunsuz geçecek’
Fransa'da iktidar ve muhalefet partilerinin meclis grup başkanları, bugün genel kurulda oylanacak yasa teklifinin sorunsuz bir şekilde geçeceği mesajını verdiler. İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Meclis Grup Bakanı  Christian Jacob, genel kurulda yarın oylanacak yasa teklifinin "sorunsuz bir şekilde geçeceğini" söyledi. Fransız basınında çıkan haberlerde de iki büyük partinin desteklemesiyle yasa teklifinin bugün mecliste kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bununla birlikte yasa teklifine sıcak bakmadığını açıkça söyleyen ve bu konunun tarihçilere bırakılmasını isteyen Meclis Başkanı Bernard Accoyer, aynı teklifin senatodan da geçip, ilkbahara kadar yasalaşma şansının az olduğunu söyledi. Fransa'da ilkbaharda iki turl u cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek.

‘Türkiye tarihi olayı tanısın’
Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Leonetti, Türkiye’nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıması çağrısında bulundu. Fransız bakan, senato televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını, Türkiye’nin “tarihi olay” olarak tanıması gerektiğini iddia etti.
Fransız bakan, “Halklar, tarihlerine geri dönüp bakma konusunda açık görüşlü ve cesur olmalı. Ermeni soykırımı yaklaşık 100 yıl önce gerçekleşti ve bunun sorumluları da öldü. Bu sadece Türkiye tarafından tarihi bir olayın tanınmasından ibaret. Büyük halklar açık görüşlülükle tarihlerine bakarlarsa daha saygı kazanmazlar mı’’ dedi.
Jean Leonetti, yasa teklifinin, seçim ve oy kaygısıyla gündeme geldiği iddiasını reddetti. “Eğer bu görüş doğru olsaydı, Sosyalistler buna ‘evet’ demezlerdi. Sosyalistler, iktidar partisinden bir milletvekilinin sunacağı yasa teklifini kabul edecek’’ diyen Leonetti, yasa teklifininde doğrudan Türkiye’yi hedef almadığını sözlerine ekledi.

İşte ‘Soykırım olmadı’ diyene 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası getiren yasa tasarısı
Madde 1: 29 Temmuz 1881 kanunun 24. maddesinin birinci bendi alttaki yeni 5 bentle değiştirilmiştir:
"24'üncü maddenin altıncı bendi doğrultusunda, soykırım suçunu veya insanlık ve savaş suçunu savunan, inkâr eden veya kamusal alanda önemsizleştirmeye çalışan alttaki tanımlamalara dayalı cezalandırılacaktır:
1) Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'nün 6'ncı, 7'nci, 8'inci maddesi
2) Ceza kanununun 211-1 ve 212-1 maddesi
3) Uluslararası askeri mahkemesinin statüsünün 6. maddesi ve kanunen tanınmış,Fransa tarafından imzalanmış ve onaylanmış uluslararası bir sözleşmenin veya uluslararası
veya Avrupa kurumlarının nitelikli bir karara bağlı,

Fransız yargısı tarafından nitelendirilmiş, Fransa'da uygulanabilir hale gelir." Madde 2: 29 Temmuz 1881 basın özgürlüğüne dayalı kanunun 48-2 maddesi değiştirilmiştir:
1) "Sürgün" kelimesinden sonra "ya da soykırım kurbanı, savaş suçu, düşmanla işbirliği ve insanlık suçu kurbanı" eklenmiştir.
2) "Savunma" kelimesinden sonra "soykırımlar" kelimesi eklenmiştir.

İŞTE O KONUŞMA

HABERTÜRK’ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, 15 dakika süren telefon görüşmesi şöyle gerçekleşti:
Juppe: Tasarı yarın (bugün) oylanacak ama Türkiye-Fransa ilişkilerinin bozulmasını hiç ama hiç istemiyoruz. Davutoğlu: “İlişkiler bozulmasın” diyorsunuz ama ben yarın Paris’e gelsem, bu konuyla ilgili bana bir soru sorulsa, susacak mıyım? Ya da “Fransa Meclisi bizden iyi bilir” mi diyeceğim? Elbette susmayacağım ve doğruları konuşacağım.
Benim diplomatik dokunulmazlığım var, ama ya Türk işadamlarının, akademisyenlerinin başına aynısı gelirse ne olacak? Türk kökenli Fransız vatandaşlarınız söylerse ne yapacaksınız?
Onları da tutuklayacak mısınız?
Juppe: Tasarının sonucunu yarın (bugün) göreceğiz. Benim konuyla ilgili görüşümü biliyorsunuz.

32 YIL ÖNCE
Davutoğlu: Kişisel görüşünüzü biliyoruz ama burada Fransa’nın siyasi tutumu söz konusu. Tasarı geçerse, bu ikili ilişkilere zarar verecek. Tedbirlerimiz olacak. 32 yıl önce 22 Aralık’ta Türk diplomatımız katledildi. Aynı gün böyle bir tasarının oylanmasını nasıl açıklayacaksınız?

‘SARKOZY’NİN YAPTIĞI AYIPTIR’
Davutoğlu: Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Sarkozy, Cumhurbaşkanımız’ın telefonuna çıkmamış. Bu ayıp tır. En azın dan bir açıklama yapması diplomatik teamüllere uygun olurdu.

ŞEHİT OLDUĞU GÜN
22 Aralık 1979: Paris Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan, Ermeni terör örgütü ASALA militanlarının saldırısı sonucu şehit oldu. Olaydan sonra haber ajanslarına telefon eden bir kişi, Roma, Madrid ve Paris’teki eylemlerden “Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları” adlı örgütün sorumlu olduğunu bildirerek, “Türk hükümeti Ermenilere hak tanımadığı için Avrupa’daki Türk diplomatlarını öldürüyoruz” dedi.
Haber Kaynağı: Haber 7

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами