Propolis - arı mumu

Propolis, nardan 62 kat fazla antioksidan içeriyor
30 Haziran 2012 Cumartesi 13:41

Arılar tarafından kovandaki çatlakların kapatılması ve kovanın bakterilerden korunması amacıyla kullanılan propolisinin, yapılan araştırmalarla meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engelliyor.
İmar


Ayrıca propolisin yüksek antioksidan içeriğine sahip nar suyundan 62 kat, domatesten ise 120 kat daha yüksek antioksidan içerdiği belirlendi.

Yapılan araştırmalarda arı ürünü olan propolisin meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını büyük ölçüde engellediği ortaya çıkarken yüksek antioksidan kapasitesine de sahip olduğu belirlendi. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Oğuz Öztürk, yaptıkları çalışmada, propolisin kanserli hücreyi yıktığını saptadıklarını belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu da propolisin yüksek antioksidan içeriğine sahip nar suyundan 62 kat, domatesten ise 120 kat daha yüksek antioksidan içerdiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Antioksidan hücrelerin zarar görmesini önler, hücre yıkımını azaltır ve daha sağlıklı bir hayat sağlar. Propolis ise reçineli ve mum kıvamında olan, arılar tarafından belli bitkilerin ve ağaçların tomurcuklarından, yapraklarından toplanan bir madde. Arılar tarafından kovandaki çatlakların kapatılması, uçuş deliğinin daraltılması ve kovanın bakteri, virüslerden korunması amacıyla kullanılıyor.

Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu tarafından desteklenen araştırmada, kanserli hücreler üzerinde çalışmalar yapıldı. En yaygın görülen üç farklı meme kanseri ile normal hücrelerde bal ve propolisin kanserli hücreleri öldürücü etkisi araştırıldı. Prof. Dr. Oğuz Öztürk, kanserli hücrelerde balın çok etkisi görülmediğini, ama propolisin ciddi etkisinin gözlendiğini söyledi. Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu da bal ve diğer arı ürünleri olan propolis, polen ve arı sütünün antioksidan özelliklerini belirlemek amacıyla bir çalışma yaptı. Araştırmada 65 bal, 8 propolis, 29 polen ve 18 arı sütü numunesinin antioksidan kapasiteleri incelendi. Boyacıoğlu, sonuçlara göre propolisin yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Boyacıoğlu, "Propolis yüksek antioksidan kapasitesine sahip olmasına rağmen içerdiği antioksidanların biyoyararlılığı, yani propolisin antioksidan kapasitenin sindirim sisteminden yararlanılan miktarı, içerdiği yağlı bileşikler nedeniyle diğer arı ürünlerine göre daha düşüktür." dedi. Polenin de antioksidan kapasitesinin yüksek olduğunu söyleyen Boyacıoğlu, domatesten 4, böğürtlenden 3 kat daha fazla antioksidan madde içerdiğini belirtti. Boyacıoğlu, polenden böyle bir sonucun çıkmasının çok şaşırtıcı olduğunu ifade etti. Boyacıoğlu, "Balın antioksidan kapasitesinin diğer arı ürünlerine göre daha düşük olmakla birlikte, içeriğindeki antioksidan bileşiklerin emilimi ve antioksidan kapasitesinin biyoyararlılığı yüksektir." dedi.

Arılar için önemli bitkiler belirlendi

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Neriman Özhatay tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada da İstanbul'da arının hangi bitkilerden nektar ve polen toplandığı tespit edildi. Bu bitkiler ayrıca koleksiyon haline getirildi. Kestane, gümüşi ıhlamur, erguvan, ak üçgül, engerek otu, kocayemiş, ilkbahar fundası, sonbahar fundası, alıç ve ballıbaba arılar içi
n en önemli İstanbul bitkisi.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами