'U' dönüşü yapmamız doğru olmaz. Cənub xətti əvəzinə: Yeni boru kəməri
'U' dönüşü yapmamız doğru olmaz
"(Rusya'dan inşa edilmesi planlanan yeni boru hattı) TANAP'ın böyle bir projeden zarar görmesi diye bir şey söz konusu olmaz" (Soma'daki maden ocakları) Şunu da net olarak söyleyeyim. Türkiye Kömür İşletmeleri orada kamu eliyle maden işletmeyecektir. Bizim temel politikalarımızdan bu manada herhangi bir geri dönüş, 'u' dönüşü yapmamız doğru olmaz. Bizim o ocakları kamu olarak işletmemiz doğru olmaz. Böyle bir beklentinin oluşmaması açısındanda bu cümlenin altını çiziyorum"
Bu haber 2014-12-02 13:29:38 eklenmiş ve 32 kez görüntülenmiştir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan inşa edilmesi planlanan yeni boru hattına ilişkin, "TANAP'ın böyle bir projeden zarar görmesi diye bir şey söz konusu olmaz" dedi.
BOTAŞ'ın, Rusya'dan Türkiye'ye yönelik inşa edilecek yeni boru hattında nasıl bir rol alacağına yönelik soruya karşılık, şirketin, Güney Akım'la alakalı yapılacak bir anlaşmanın ortaklık, mali, sermaye yapısına ne tür katkılar koyacağı üzerinde herhangi bir görüşme yapmadıklarını söyledi. Hattın güzergahında özellikle son kısımlarda değişiklik öngörüldüğünü ifade eden Yıldız, projenin, siyasi ve bölgesel gelişmelerle beraber ne tür ayrıcalıklar oluşturacağının hep beraber görüleceğini belirtti.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ÇED onayının Putin'in ziyaretine denk gelmesine ilişkin soru üzerine Yıldız, "ÇED süreci sayın Putin'in ziyareti olmasaydı bekletilecek miydi? ÇED, kendi sürecinde, zamanında ilerleyen bir evraktır ve ve bunu Çevre Bakanlığımız hassasiyetle, dikkatle incelemiştir. Bundan önceki eleştiriler ÇED raporunun geciktiğiyle alakalıydı. Bu jest olsun diye verilen bir konu değildir, ancak böyle bir tarihe uygun düşmüş olması nedeniyle jest olarak algılamak da yanlış değildir" diye konuştu.
Gerek doğalgaz fiyat indirimi gerekse nükleerde önemli bir aşamaya gelindiğine dikkati çeken Yıldız, "Nükleer güç santralinin yapılacağı Akkuyu'ya bir liman yapılacak. İhalesine çıkılacak hemen bu bir ay içerisinde ve mart ayında orada liderlerimizin öncülüğünde temel atmayı düşünüyoruz" dedi.
Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için tribün ve jeneratör ihalesine çıkılacağını ifade ederek, Rusya'nın 2015 yılı bütçesinden projeye 50 milyar ruble ayırdığını söyledi.
- TANAP'ın geleceği
İnşa edilmesi planlanan yeni boru hattının TANAP'ı nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
"TANAP, ortak olduğumuz ve Azerbaycan'la yürüttüğümüz çok önemli bir projedir. Yalnızca Türkiye açısından değil, aynı zamanda Avrupa Birliği açısından da önemli bir projedir. Hem Şahdeniz'de gazın çıktığı yerde hem de TANAP'ta ortağız. O yüzden TANAP'ın böyle bir projeden zarar görmesi diye bir şey söz konusu olmaz. Çünkü projenin sahibi biziz. Güney Akım'da şu anda ortak değiliz. İleride ne olur bilmem. Güney Akım'a ortak olan AB üyesi ülkelerin firmaları var. AB'nin yürüttüğü yaptırımlar varken AB'nden firmaların proje içerisinde bulunuyor olmasını doğru okumak lazım."
- Irak ziyareti
Türkiye'nin, Irak petrolünün uluslararası piyasalara açılması konusunda ortaya koyduğu tavrın gelinen noktada Bağdat ve Erbil tarafından teyit edildiğine dikkati çekerek, bunun bölge açısında sevindirici olduğunu söyledi.
Yıldız, Türkiye'nin Irak'ın istikrarına en somut katkıyı koyan ülke olduğunu vurgulayarak, enerji açısından Ankara, Erbil ve Bağdat'ın tam bir mutabakat sağlayabilecek noktaya geldiğini dile getirdi. Yıldız, önümüzdeki hafta veya bir sonraki hafta günübirlik bir Bağdat ziyareti yapacağını, iki gün içerisinde Irak'lı mevkidaşının Türkiye'ye geleceğini bildirdi.
- Soma'daki işten çıkarmalar
Soma'da işçilerin sağlığını tehdit edecek herhangi bir unsur bırakılmaması konusunda genel bir kanaat oluştuğunu vurgulan Yıldız, şunları kaydetti:
"Kazanın olduğu Eynez'de toparlanma imkanı çok görülmüyor. İçerisindeki yaklaşık 6 ila 8 milyon tonluk kömür bizim önceliğimiz arasında değildir. İşçimizin sağlığı önceliğimiz arasındadır. Onunla alakalı aldığımız radikal tedbirlerin sonuçlarını hep beraber kamuoyunda izleyeceğiz. Şunu da net olarak söyleyeyim, Türkiye Kömür İşletmeleri orada kamu eliyle maden işletmeyecektir. Bizim temel politikalarımızdan bu manada herhangi bir geri dönüş, 'u' dönüşü yapmamız doğru olmaz. Bizim o ocakları kamu olarak işletmemiz doğru olmaz. Böyle bir beklentinin oluşmaması açısından da bu cümlenin altını çiziyorum. Bir kısım yaptığımız görüşmelerde özellikle muhalefetin "bu ocaklar kapatılsın" adına yaptığı çalışmaların şu anda geldiği noktayı da göz ardı etmemek lazım."
Комментарии
Отправить комментарий