Dünya Putin'in Türkiye ziyaretini nasıl yorumladı?

Dünya Putin'in Türkiye ziyaretini nasıl yorumladı?
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Türkiye'ye yaptığı kritik ziyaret dünya basınında da geniş yankı buldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti özellikle enerji alanında önemli anlaşmalarla akıllarda kaldı.
İlk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.
Putin'in Türkiye ziyareti çerçevesinde iki ülke arasında Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yapıldı. Toplantıda bazı anlaşmalar imzalanırken Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yaklaşık 1,5 saat başbaşa görüştü.

Ziyaret çerçevesinde doğalgaz konusunda önemli kararlar alındı. Bu kararlara göre, Güney Akım boru hattı şimdilik inşa edilmeyecek. Türkiye Rusya’dan  aldığı doğalgaz miktarını arttıracak. Bunun karşılığında 1 Ocak’tan itibaren Rusya’dan %6 indirimle doğal gaz alacak.  Aynı zamanda Türkiye’den geçip Yunanistan’a uzanacak yeni bir doğal gaz hattı inşa edilecek. 

Dünya basını nasıl yorumladı?
"Türkiye Rusya ile dostluk konusunda kararlı"
Rusya'da yayınlanan İzvestiya gazetesine göre Putin’in Türkiye ziyareti sıradan bir ziyaret değil ve Rusya'nın küresel rolünü yeniden yorumladığı zamana denk gelmesi açısından önem arz ediyor.
Gazete, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Rusya'ya karşı yaptırımlara katılma ve Putin'i kabul etmeme teklifinde bulunduğunu, ancak Türkiye'nin bunu reddettiğini vurgularken "Türkiye Rusya ile dostluk konusunda kararlı" cümlesine yer verdi. 
İzvestiya'nın haberinde daha sonra bu cümleler yer aldı: "Türkiye, bizim ülkemizle ilişkileri geliştirmeye ve iyileştirmeye hazır bir ülke. Türkiye her ne kadar Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını kabul etmediğini bildirse de bunu sert şekilde ifade etmedi: ülkelerimiz arasında bu konudan dolayı gerilim olmadı. Elbette, bir Karadeniz gücü olarak Türkiye bölgesindeki bu değişikliklerden kaygı duyuyor, ama Rusya’dan uzaklaşmayı tercih etmiyor. Peki neden? Çünkü NATO’da Amerika ile müttefik olan Türkiye Washington’un bizim ülkemize karşı açık düşmanlığından etkileniyor. Amerika’nın dikte etme çabaları Türkiye’yi bıktırıyor. Türkiye, bölgesel güç olarak bağımsız hareket etmek istiyor… "
Rusya'da yayınlanan bir başka gazete Kommersant da "Türkiye ile Rusya'nın ortak bir dil bulduğunu ve tüm dünyaya bir-birilerini anlamaya hazır olduklarını gösterdiklerini' yazdı.
Moskovskiy Komsomolets gazetesi ise Putin'in ziyaretine eleştirel yaklaştı, "Putin'in önümüzdeki sene kendisini Türkiye’de sıcak ve içten karşılama beklediğinden emin olmak için G20 zirvesi ziyaretinin provasını yaptığını" öne sürdü.  Gazete görüşmede Putin'in 'hoşuna gitmeyen' konular olduğunu duyurdu: "Suriye ve Kırım Tatarları konusu iki lider için engel teşkil eden konular oldu. Putin’den birkaç gün önce Mustafa Kırımoğlu ve Refat Çubarov Ankara’da Erdoğan’la bir araya gelmişlerdi ve Erdoğan onlara destek vadetmişti. Rus heyetinden bir kaynağın aktardığına göre, Erdoğan Kırım’a heyet gönderilmesi ve Türkiye’de Kırım Tatarları Kurultayı düzenlenmesi yönündeki isteklerini ifade etti. Söz konusu kaynak, bu konunun Putin’in çok da fazla hoşuna gitmediğini söyledi… "
"Zamanlama dikkat çekici"
Yunanistan'da yayınlanan Ta Nea gazetesi ise Putin'in Türkiye-Yunanistan sınırı yakınlarında, Türkiye üzerinden geçecek bir doğalgaz boru hattı inşa etmeye hazır olduklarını açıklamasının zamanlamasına dikkat çekti.
Gazete, bunun düşen petrol fiyatlarının rublenin dolar karşısında değer kaybetmesine yol açmasının ardından yapılmasını "dikkat çekici" olarak değerlendirdi ve haberinde şu ifadelere yer verdi:
"Putin'in ziyareti otoriter bir siyaset izleyen ve dış politika konularında Rus Devlet Başkanı'ndan tamamen farklı bir tutum izleyen Türk mevkidaşı Tayyip Erdoğan ile ilişkisini de ortaya koydu. Putin ve Erdoğan birlikte iş yaptıklarında duygularının aralarına girmesine izin vermiyor. Örneğin, Erdoğan Beşar Esad'ı en çok eleştiren kişiyken, Putin Şam'ın en büyük destekçisi. Rusya Türkiye için hem büyük bir yatırımcı, hem de büyük bir ticari ortak."
"Rusya bağları güçlendirme arayışında"
ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal da Putin'in Türkiye ziyaretini iki ülke arasında bağları güçlendirme çabası olarak değerlendirdi. Haberde şu ifadelere yer verildi:
"Ukrayna meselesinin ardından ABD, Avrupa Birliği ve Asya’daki bazı müttefiklerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Kremlin kendisine yaptırım uygulamayan ülkelerle bağları güçlendirme arayışına girmiş gibi görünüyor."
"Putin yine doğalgaz silahını kullanıyor"
İspanya'da yayınlanan ABC gazetesi okuyucularına ziyareti dikkat çekici bir başlıkla duyurdu: "Putin yine doğalgaz silahını kullanıyor".
Gazete Putin'in ziyarette AB'ye yönelik eleştirilerde bulunduğunu ve Kırım’ın işgalinden sonra başlayan ticaret savaşları çerçevesinde Ankara'nın gaz ihtiyacını karşılayacağının garantisini verdiğini yazdı.
Putin'in enerji savaşında olduğunu belirten sadece ABC değil. İtalya'da yayınlanan La Repubblica da bu ziyareti "Putin: enerji savaşında Güney Akım doğalgazına elveda” başlığını atarak duyurdu.
Gazeteye göre Putin'in Güney Akım projesine devam etmelerine gerek görmediklerini belirtmek için Ankara'yı seçmesi tesadüf değil. Ankara'yı seçmesinin nedeni,  yedi yıl önce yapılan anlaşmanın taraflarından biri olan Erdoğan’ı ABD’nin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlarına katılmadığı için ödüllendirmek. Habere göre, bu ödül de doğalgaza yapılacak %6 oranında bir indirim. 
Fransız basını da İtalya ve İspanya basını gibi Putin'in ziyaretinin Batı'yla ilişkilerinin bozulması fonundaki bir arayış olarak değerlendirdi.
Le Figaro gazetesi Vladimir Putin'in Ukrayna meselesinin ortaya çıkmasından ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından bu yana ABD’nin “dikte ettiklerini” sorguladığını yazdı. Habere göre, Erdoğan ile Putin dış politikalarına ve Batı karşıtı konumlarına rağmen bölgede bir-biriyle çatışan stratejilerin rakipleri konumunda. Özellikle de Suriye konusunda... Gazete, Ankara ile müttefik olmanın sadece şartlara bağlı olarak geliştirilebileceği görüşünde.
"Türkiye’yle daha çok ticaret "
Alman basınından Süddeutsche Zeitung gazetesi iki ülkenin görüş ayrılıklarına dikkat çekse de, artacak ticaret hacminin önemine vurgu yaptı. Gazete, Putin'in, Türkiye’nin ileri görüşlülüğü sayesinde Batı'nın yaptırımlarına katılmadığına ilişkin ifadelerine dikkat çekti. Habere göre, Erdoğan ve Putin arasındaki görüş ayılıklarına rağmen  "Türkiye Rusya doğalgazına bağımlı".
Alman gazetesinin okurlarına aktardığı cümleler şu şekilde:
"Aslında  iki ülkenin arası pek de iç açıcı değil. Türkiye,  kendini Rusya tarafından yeniden sürgün korkusu yaşayan Kırım Tatarlarının koruyucusu olarak görürken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Erdoğan’ın gitmesini istediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekliyor. Türkiye Suriyeli muhalifleri desteklerken, Esad’dan kaçan 1,5 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmişti. Ancak şu da unutulmamalı:  Türkiye Rusya’nın doğalgazına bağımlı. Bunun farkında olan Rusya durumu kullanarak Türkiye’nin ilk nükleer santralini yapacak."
Derleyen: Tuğçe Uslu Çetintaş (TRT TÜRK)

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)