Başörtülü belediye başkanları

2014-04-11

Başörtülü belediye başkanları siyasete adlarını yazdırıyor

Uzmanlar başörtülü adayların seçilmelerinin kadınların siyasi temsilini artırdığını söylüyor.
SES Türkiye için İstanbul'dan Menekşe Tokyay'ın haberi -- 11/04/2014
Yazdır
Sıfırla
Küçült
Büyült
Yedi başörtülü kadın 30 Mart'ta yapılan seçimlerle belediye başkanlığı konumlarına gelerek Türkiye siyasetinde muhafazakar kadınların siyasi aktivizminde oluşan yeni bir trendin sinyallerini verdi.
  • Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de kadınlardan oluşan bir heyetle poz verirken. [AFP]
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de kadınlardan oluşan bir heyetle poz verirken. [AFP]

"Başörtümle değil, bölgemdeki kadınların özgürlüğüne yapacağım katkılarla hatırlanmak isterim" dedi SES Türkiye'ye konuşan Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinin yeni seçilen belediye başkanı Berivan Elif Kılıç.
Kılıç "Hepimiz çevremizden sosyal baskı gördük. Her ne kadar Türkiye'deki kadınların haklarını genişletmek için bir mücadele versek de, başörtülerimizle yargıladı insanlar bizi. Belediye başkanlığım, bu kazanımın sonucudur. Şimdi insanların algılarında bir normalleşme süreci yaşıyoruz" dedi.
Evlendiğinde 15 yaşında olduğunu söyleyen Kılıç, boşanana kadar yıllarca aile içi şiddete maruz kaldığını söyledi.
"Bölgemde belediye başkanı olarak artık benim yaşadığıma benzer travmalarla karşılaşan kızlara kolaylıkla ulaşabiliyorum. Buna karşı bir mücadele vereceğim. Daha yaşanmadan önce çocuk evlilikleri engellemeye çabalayacağım. Yerel projeleri halkın talepleri ve beklentileri çerçevesinde şekillendireceğim. Yerel girişimlerimizde her türlü kimliği kucaklayacağım" dedi SES Türkiye'ye konuşan Kılıç.
Başörtülü belediye başkanları Van, Diyarbakır, Bitlis, Konya, Ankara ve Eskişehir illerindeki ilçeleri temsil etmek üzere seçildi.
Başörtüsü takan İstanbullu emekli muhasebeci Şeyma Şimşek, başörtüsü taksın o da takmasın, kadınları Türkiye'de hakları için her zaman mücadele ettiğini söyledi.
"Yıllardır kamusal alanda saygın bir yer edinme çabası içerisindeyiz. Başörtülü olarak yedi belediye başkanı ve beş parlamenter olması hem gecikmiş bir adım, hem de başörtülü topluluğcon el resto dekıyaslandığında sayıları çok az" dedi SES Türkiye'ye konuşan Şimşek.
Şimşek, ilçelerindeki cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için kadınların muhtar adaylıklarını destekledi.
Şimşek, "Yerelde yaşayanlar açısından bakıldığıdna, başörtülü bir belediye başkanı, bir tür sosyal normalleşme hissi yaratıyor. Hz Muhammed'in eşi Hz Ayşe, yerel karar alma süreçlerinde önemli bir nüfuza sahipti. Biz de başörtülü kadınların güçlenmesi için yerel düzeyde benzer bir eşitlik mekanizması yaratmalıyız " dedi.
Ancak Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkan Yardımcısı olan Nezihe Bilhan, Türkiye'nin ilk başörtülü belediye başkanlarının önemini aşırı vurgulamaması gerektiğini söyledi.
"Belediye başkanından önce belediye hizmetleri beklenir. Yaşamı kolaylaştıracak, şehrin sorunlarına eğilecek, çevreyi koruyacak, kadın dayanışması sağlayacak,sığınma evleri açacak,çocuk gelinler sorunu için çözümler üretecek, kız çocukların okullaşması yönünde çalışmalar yapacak. Kadın belediye başkanlarının sayılarının artmasından mutluluk duyarım" dedi SES Türkiye'ye konuşan Bilhan.
Bilhan`a göre, toplumun farklı kesimlerine ulaşmak sadece başörtülü kadınları belediye başkan adayları olarak seçerek gerçekleştirilecek birşey değil:
"Toplumun tüm kesimini kucaklamak başörtülü adaylarla sağlanabilecek kadar basit olsa keşke. Toplumu ayrıştıran tek sorun başörtüsü mü? Bunun önemsenmesi bile beni rahatsız ediyor. Toplumsal uyum, demokrasi ve düşünce özgürlüğünde olacak gelişimlerle sağlanabilir, kadını erkeği eşit toplumlar yaratılarak sağlanabilir. Kadının tek sorununu başörtüsüne indirgemek ne derece doğru?"
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Sosyolog ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Bağlı bu konuda aynı fikirde değil.
"Başörtüsü ile kadınlarımızın toplumsal alanın her alanına dahil olmaları son derece önemli bir değişimdir" dedi SES Türkiye'ye konuşan Bağlı ve devamla şunları söyledi: "Bu konu, farklılıkların bir arada, barış ve kardeşlik içinde yaşamasının los indicadores más importanteslerinden birisidir. Aynı zamanda devletin objektif olduğu ve her vatandaşa eşit yakınlıkta olduğunu da kanıtlayan bir uygulamadır."
Halkı temsilen seçlelenlerin başörtülü olması size göre ne kadar önemli? Fikrinizi yorumlar kısmında paylaşın.

Yazdır
Sıfırla
Küçült
Büyült

Bu makaleyi beğendiniz mi?

238
10
Haber bültenimize abone olun ve son yayınlanan makalelerimiz posta kutunuza gelsin.

SES Türkiye'de yayınlanan haberlerle ilgili yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin

Bu forumu, Güneydoğu Avrupa'daki diğer okurlarımızla etkileşime girmek için kullanmanızı umuyoruz. Bu deneyimi ilginç kılmak için, sizlerden yorum politikasında belirtilmiş olan kurallara uymanızı rica ediyoruz. Yorumlarınızı göndermekle, bu kuralları kabul etmiş sayılırsınız. SES Türkiye, hassas konular da dahil olmak üzere bütün konularda tartışmayı teşvik etmekle birlikte, burada yayınlanan yorumlar sadece gönderen kişilerin görüşleridir. SES Türkiye, bu yorumlarda dile getirilen fikirleri, görüşleri veya düşünceleri onaylamak veya bunlara katılmak zorunda değildir. SES Türkiye yapıcı tartışmayı teşvik etmekle birlikte, kopyalanıp yapıştırılmış materyaller, yazısız bağlantılar veya tek satırlık sloganların kullanımından kaçınılmasını teşvik etmektedir. Mesajlarınız Forum Moderatörü tarafından kontrol edilmektedir. İstismarcı, saldırgan bulunan veya küfür içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
SES Türkiye'nin Yorum Politikası
  • Üyeliksiz2 ay
    bugüne kadar insanlarımızın cahil kalmaları için ellerinden geleni yaptılar amaçları türkiye halkı arklı kültürü dünya kültürlerinin üzerinde ve dediğini yapan sözünde duran geriye bakıp sindirildik kabul u olmayan bir toplumuz o yüzden savaşmakla değil siyasetle yıkarız dediler evet 100 seneye yakın yıkıldık rabbimizie çok şükür şimdi silkelenip kendimize geliyoruz inancımız tazeliyoruz peygamberimiz ve allahımıza olan samimiyetimizi kontrolden geçirip samimiyetimizi de kul olma yolunda ümmet olma yolun da yeniliyor ve tazeliylo que estamos sufriendo geç kaldık buna şükür başımızdaki örtünün kafalardaki iki metre bezden ibaret olmadığını anlamadılar oysa baş örtüsü diye bir şey yok o bizde tesettürdür tesettür yalınız kadınlarúnica para olan bir kavram değil idi erkekte kadın kadar sorumludur tesettüre ve de sahip de çıktık bu zamana kadar bir muy amablelar yandı tesettür konusunda ama o bizim için DAVAYDIAHMAKLAR ANLAMADI BUNUallah inşallah muradını bizim muradımızı da yerine geri getirecek inşallah islam gelmez ise dünyaya barış gelemeyecek bunu biliyoruz korkudan zulüm yapan kullar çok onların iradesi ellerinden alınmış onları kurtarmak lazım ki allah gerçek manada kul olabilsin insanlar ikinci akıllarını kullanmak zorunda ama önce onu keşfettirmek lazım göğsünün içindeki akıl gönül aklı orası ayrı bir makam orada yaratıcı var peygamber sas var merhamet var insanlık ve iyiliği ortaya çıkartacak duygu ve duyum var tövbe var dünya tövbe edecek inşallah dünyaya barış tövbeyle gelecek tövbe etmeden gelmez bu davanın önderi de inşallah biz TÜRK MİLLETİ UYGUNDURGEÇMİŞTE GERÇEK TARİH YAZAR OKUYUN ANLARSINIZ selam ve dua ile

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами