El Nusra’ya ekonomik gücü için göz yumuluyor (TC)

0
1

el Nusra’ya ekonomik gücü için 

göz yumuluyor
El Nusra’ya ekonomik gücü için göz yumuluyor
01.08.2013 
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in geçtiğimiz hafta İstanbul'a yaptığı ziyarette ve Ankara'da yapılan son zirvelerde ana gündem maddesi olan “El Nusra” konusunda Türkiye'nin tutumu dikkat çekiyor
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in geçtiğimiz hafta İstanbul'a yaptığı ziyarette ve Ankara'da yapılan son zirvelerde ana gündem maddesi olan “El Nusra” konusunda Türkiye'nin tutumu dikkat çekiyor. Kamuoyunda zaman zaman tartışmalara da yol açan bu tutuma ilişkin, hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Ankara'nın, bölgede El Nusra'yı istemediği ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı, Özgür Suriye Ordusu'na göre ekonomik ve askerî gücünün daha fazla olması itibariyle göz yumduğu belirtiliyor. Bu kapsamda, El Nusra militanlarının, sınırdan Türkiye'ye giriş-çıkışlarına da göz yumulduğu ifade ediliyor. 
 
PYD durumdan memnun El Nusra militanlarının, Türkiye'ye sık sık giriş yaparak, sınırda kimi ihtiyaçlarını tedarik ettikleri ve hatta, yaralılarını sınırda tedavi ettirdikleri dile getiriliyor. Kaynaklar ayrıca, sınır güvenliğinin sağlanması hususunda ciddi sıkıntıların yaşandığını kaydederek, “Sınırda, çobanlar koyunlarını Suriye tarafına götürüp otlatıyorlar, daha sonra de geri getiriyorlar. Yani sınır bu derece delik deşik durumda” dediler. 

Diğer yandan, İstanbul'da geçtiğimiz günlerde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşen Salih Müslim'in, MİT ile görüşmesinin ilk olmadığı öğrenildi. Buna göre daha önce Cenevre'de MİT Müsteşar Yardımcısı İ.HM ile PYD’nin görüştüğü belirtildi. Daha sonra ise, Irak'ta, MİT Daire Başkanı UKA ile Müslim’in biraraya geldiği kaydedildi. Bu görüşmelerde, Dışişleri Bakanlığı'ndan da temsilci seviyesinde katılım olduğu dile getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bilgisi dahilinde süren görüşmeleri, PYD tarafının “varlığını kabullenme'' olarak yorumladığı ve “olumlu” bulduğu belirtiliyor.  

Artık direkt muhatap alınıyor Geçmişte Türkiye, PYD'yi direkt muhatap almıyordu. PYD ile Türk Dışişleri Bakanlığı ve MİT arasında yapılan görüşmelerin kamufle edilmesi adına, Suriye ile ilgili yapılan toplantılara ilk başlarda Barzani adına katılan heyet içinde yer alan PYD tarafı, artık özerk yapıya sahip bir devlet olarak muhatap alınıyor.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами