Almanya ile casus krizi (TC)

Almanya ile casus krizi

Almanya ile casus krizi
05.08.2013
Türkiye, İran'ın James Bond'unu Almanya'ya iade etmekten en el último momento vazgeçince ikili ilişkiler gerildi
Hakkında İnterpol aracılığıyla yakalama kararı bulunan İranlı ajan Hüseyin Tanideh, Türkiye ile Almanya arasında kriz çıkmasına neden oldu. Türkiye, ajanın iadesini isteyen Almanya'ya olumlu yanıt verdi ancak sonra bundan vazgeçti. 

İran İstihbaratı ve Devrim Muhafızları Ordusu için çalıştığı ileri sürülen, İran'ın nükleer ve balistik programına yönelik tedarikçilik yapmaktan İnterpol kararıyla aranan Hüseyin Tanideh'in Almanya'ya iadesinin, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın devreye girmesiyle durdurulduğu öğrenildi. 

Almanya Savcılığı, geçen yıl, Hindistan ve Almanya'dan alınan nükleer malzemelerin Türkiye üzerinden İran'a gönderildiğini tesbit etti ve konu hakkında soruşturma başlattı. Nükleer malzemeleri, Hüseyin Tanideh'in fason şirketler aracılığıyla İran'daki uluslararası ambargolu şirketlerden MITECH şirketine temin ettiği belirlendi. Federal Savcılığı, Tanideh hakkında, 6 Ağustos 2012'de “Dış Ticaret Yasası ve Savaş Silahları Yasası'nın Denetimi Yasası”nı ihlal ettiği iddiası ile Interpol'den Kırmızı Bülten'le yakalama kararı çıkarttı. Sonrasında, Türk Interpolü ile gerçekleştirilen ortak çalışma sonucunda Tanideh, Interpol ve Organize dedektiflerinin ortak operasyonunda 19 Ocak 2013'te Küçükçekmece Atakent'te saklandığı evde gözaltına alındı. Ardından tutuklanan Tanideh'in bilgileri İnterpol sistemine girildi ve Almanya'ya iade prosedürü işlemeye başladı.  

Ancak MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın devreye girdiği ve Tanideh'in iade edilmemesi için girişimlerde bulunulmasını istediği belirtildi. Konu hakkında düzenlenen toplantıda Tanideh'in Almanya'ya iade edilmemesi için bulunan formül ise oldukça ilginçti. Buna göre, MİT yetkililerinin ''Tanideh hakkında Türkiye'de basit bir dava açılması ve dava süreci devam ederken, tutuksuz yargılanma kararıyla serbest bırakılması'' şeklinde bir formül sundu. Bu formül kabul edildi ve Tanideh hakkında Türkiye'de bir dava açıldı.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Глава четвертая Служба пограничных нарядов

Глава вторая Основы охраны государственной границы пограничными нарядами

Наставление по охране государственной границы (пограничный наряд)